Úvod » Články » Meď v záhradnom jazierku

Meď v záhradnom jazierku

Meď je stopový prvok a ako taký predstavuje dôležitú súčasť výživy mnohých živých tvorov. Okrem iného je potrebný pre tvorbu rôznych, pre život dôležitých enzýmov. Ako už označenie "stopový prvok“ napovedá, je meď zdravá len v nepatrných stopách. Vo vyšších koncentráciách naproti tomu pôsobí škodlivo pre mnohé živé tvory v jazierku.

Zdravá koncentrácia medi je rýchlo prekročená už dôsledkom rôznych vplyvov, akými sú medené rozvody a hnojivá. Hlavne v plytkej vode môže už pri koncentrácii 0,03 mg/l dôjsť ku poškodeniu citlivých živočíchov. Pokiaľ by u Vás bola k dispozícii len voda obsahujúca meď, doporučuje sa použitie filtračných valcov Phosless. Ty totiž neviažu len živinu pre riasy – fosfát, ale aj meď, olovo alebo zinok. Pravidelnou výmenou filtračného granulátu môžu byť tieto škodliviny odstránené z kolobehu vody.


Meď je často označovaná ako zvlášť zákerná, pretože ako už neštiepiteľný prvok nie je odbúrateľná, ale dlhodobo sa usadzuje v sedimente. V prípade nízkej hodnoty pH a nízkej tvrdosti vody môže byť meď ktorá je viazaná v sedimente náhle uvoľnovaná a v najhoršom prípade spôsobovať náhly úhyn rýb. Používanie prostriedkov starostlivosti o záhradné jazierko obsahujúcich meď je na základe uvedených vlastností silne sporné. K tomu musia algicidy zakladajúce sa na medi s uvedeným dávkovaním nutne prekračovať kritickú koncentráciu stanovenú pre nežiadúce vláknité riasy aby sa dosiahol požadovaný efekt.

Nasledujúce hodnoty popisujú jedovatosť medi na vodných organizmoch a pochádzajú z príručky Aquarienwasser od Hanns-J. Krause (6. vydanie; 2007):


[…] Poškodenie je možné očakávať od:
0,03 mg/l u rias, hlavné modrých rias a baktérií (filtračné baktérie!)
0,08 mg/l u vyšších vodných rastlín
0,10 mg/l u rýb


To objasňuje, že kritická hranica pre riasy sa nachádza v rovnakej oblasti koncentrácie ako kritická hranica pre užitočné mikroorganizmy. Samotné ryby sú už po niekoľkých použitiach ohrozené nepredvídateľným uvoľňovaním medi v dôsledku kolísania hodnoty pH a tvrdosti vody. Pokiaľ sa manipuluje s algicídmi obsahujúcimi meď, hrozí poškodenie citlivej biologickej rovnovýhy vo filtre. Tým už potom nie je zaistené odbúravanie škodlivín a môže nasledovať otrava rýb čpavkom alebo dusitanmi.

Firma OASE sa cíti zaviazaná prírode a preto sa na základe sporných vedľajších účinkov vzdáva použitia prísad medi vo všetkých produktoch starostlivosti o vodu. Samozrejme sortiment OASE neobsahuje žiadne zariadenia, ktoré by do vody jazierka odvádzali ióny medi.

K téme
Pokiaľ by u Vás bola k dispozícii len voda obsahujúca meď, doporučuje sa použitie filtračných valcov Phosless. Tie totiž neviažu len živiny pre riasy – fosfát, ale aj meď, olovo alebo zinok. Pravidelnou výmenou filtračného granulátu môžu byť tieto škodliviny odstránené z kolobehu vody. PhosLess je teraz možné zakúpiť tiež ako doplňujúci balík v praktickom filtračnom sáčku.

  • manu2