Úvod » Články » FAQ

FAQ

Často kladené otázky k téme záhradné jazierka

Dotazy

1. Aké čerpadlo je vhodné pre aké záhradné jazierko?
Výber správneho čerpadla a zodpovedajúceho príslušenstva závisí na mnohých faktoroch. Vypracujeme pre Vás spoločne s Vami optimálne riešenie pre Vaše individuálne predstavy. Pri výbere čerpadla nie je veľkosť jazierka smerodajná. Ale skôr na aký účel má byť čerpadlo využívané?
-    potôčik
-    filter
-    fontánka
2. Naozaj pomáhajú UV lampy proti napadnutiu riasami aj keď je jazierko silne ohrievané slnkom?
Áno, ale len proti plávajúcim (jednobunečným) riasam ktoré zakaľujú vodu – u vláknitých nitkových rias nepomáhajú. UV lampu ale používajte málo, pretože zhlukuje riasy. Inak musí byť zapojený filter, ktorý tieto zhluky vyfiltruje. Vhodný filter nájdete rovnako v ponuke OASE
3. Ako sa dá chrániť pred zvýšeným napadnutím riasami alebo ako ich poraziť?
Silné zariasenie môže mať mnoho príčin. Napríklad príliš vysoký podiel živín v dôsledku nadmerného kŕmenia alebo padajúceho lístia. Ako ďalšie príčiny prichádzajú do úvahy nepriaznivé hodnoty vody, nevhodné umiestnenie jazierka (príliš veľa slnka) alebo nadmerné zarybnenie.
Obráťte sa na na nás. Uskutočníme odber vzorky vody a doporučíme Vám vhodný filtračný systém a poradíme použitie vhodného prípravku proti riasam zo sortimentu OASE aqua activ.
4. Čo všetko potrebujem pre postavenie jazierka?
Užitočné tipy a podnety na tému záhradné jazierka nájdete v katalógu OASE
5. Existuje približné pravidlo na výpočet množstva rýb, ktoré môžu byť chované v záhradnom jazierku?
Počíta sa približne 20 cm dĺžky ryby na 1000 litrov vody v jazierku. Treba samozrejme rátať s ďalším rastom. Osádka rýb by mala byť každoročne kontrolovaná a prípadne korigovaná. Príliš veľká osádka rýb môže predstavovať príčinu zakalenia vody, tvorbu rias, poškodenie rastlín alebo ochorenie rýb.

Produkty

1. Pri akých teplotách by sa mal byť použitý spúšťač filtrácie Biokick CWS?
Od teploty 15 °C je použitie Biokick CWS zmysluplné
2. Čo spôsobuje ukazovateľ stupňa znečistenia na filtry?
Červený plavák (ukazovateľ stupňa znečistenia) udáva, že by mal byť filter vyčistený. V prípade narastajúceho znečistenia filtračných húb stúpa hladina vody vo filtre a tým stúpa červený plavák
3. Musí byť prístroj Bitron bezpodmienečne namontovaný na filter?
Nie. Prístroj môže byť namontovaný aj mimo pomocou hadicového pripojenia.

Stavba jazierka

1. Čo všetko potrebujem pre postavenie jazierka?
Užitočné tipy a podnety na tému záhradné jazierka nájdete v katalógu OASE
2. Ktoré faktory by mali byť rešpektované pri výbere miesta pre jazierko?
V prvom prípade by jazierko nemalo byť po celý deň vystavené priamemu slnečnému žiareniu (v lete podporuje nadmerný rast rias). Doporučuje sa tiež vysadenie rastlinami. Optimálne je napoly zatienené a napoly slnečné miesto. V prípade osádky rybami by mala hĺbka vody byť minimálne 80 cm. Pri pomere vodnej plochy ku hĺbke musí byť rešpektovaný násypný uhol približne 30 stupňov. Uskutočnite násyp terasovite a počítajte s umiestnením košov na rastliny. Ďalej by malo byť myslené na to, aby padajúce lístie nemohlo padať na vodnú hladinu.
3. Koľko stojí analýza vody?
Diagnostiku vody ponúkame zdarma. Samozrejme je možné zakúpiť testovaciu sadu OASE aqua activ aby ste mohli vykonávať pravidelné kontroly kvality vody na mieste.
4. Aké čerpadlo je vhodné pre aké záhradné jazierko?
Výber správneho čerpadla a zodpovedajúceho príslušenstva závisí na mnohých faktoroch. Vypracujeme pre Vás spoločne s Vami optimálne riešenie pre Vaše individuálne predstavy. Pri výbere čerpadla nie je veľkosť jazierka smerodajná. Ale skôr na aký účel má byť čerpadlo využívané?
-    potôčik
-    filter
-    fontánka
5. Ako sa vypočíta obsah jazierka?
Najskôr je potrebné stanoviť objem. Tu sa používa zjednodušene vzorec D x Š x V (dĺžka x šírka x výška). Podľa podielu zón s plytkou vodou sa potom odpočíta približne tretina až polovica. Výsledkom je približná hodnota použiteľná napríklad pre výber potrebného čerpadla či optimálneho filtra. Pre stanovenie presnej hodnoty objemu jazierka odporúčame použiť prietokomer vody pri napúšťaní jazierka.
6. Ako vysoko smie byť fontánka?
Všeobecne platí: fontánka by nemala byť vyššie ako rádius jazierka
7. Od ktorého bodu sa počíta výškový rozdiel pri potôčiku?
Výškový rozdiel pri potôčiku sa meria od vodnej hladiny ku najvyššiemu bodu vyvierania potoka.
8. Koľko vody sa denne z jazierka odparí?
Ku tejto otázke nie je možné stanoviť presné údaje. Odparovanie závisí na mnohých faktoroch: odparovanie ovplyvňuje poloha jazierka, pôsobenie slnka a vetra. Rovnako potôčik a predovšetkým fontánka podporuje odparovanie vody.

Ryby

1. Existuje približné pravidlo na výpočet množstva rýb, ktoré môžu byť chované v záhradnom jazierku?
Počíta sa približne 20 cm dĺžky ryby na 1000 litrov vody v jazierku. Treba samozrejme rátať s ďalším rastom. Osádka rýb by mala byť každoročne kontrolovaná a prípadne korigovaná. Príliš veľká osádka rýb môže predstavovať príčinu zakalenia vody, tvorbu rias, poškodenie rastlín alebo ochorenie rýb.
2. Musia byť ryby kŕmené po celý rok?
Pri jazierkových rybách sa jedná o studenokrvné živočíchy čo znamená, že pri klesajúcich teplotách vody sa spomaľuje látková výmena a klesá potreba kŕmenia. To nastáva pri teplotách vody od cca 12 °C a menej.
3. Podľa čoho sa rozpozná pochlavie chovných rýb?
Samci chovných rýb sú väčšinou štíhlejší, menší a spravidla majú väčšie prsné plutvy, análny otvor je podlhovastý. Pohlavná zrelosť je v našich klimatických podmienkach dosiahnutá po približne 3-4 rokoch.
Samičky chovných rýb sú podľa tohto o niečo zaoblenejšie, väčšie, majú menšie prsné plutvy a guľatý análny otvor. Pohlavnú zrelosť dosahujú v cca 4-5 rokoch. U mladých rýb nie je možné presne stanoviť pohlavie.
4. Čo pomáha proti parazitom u chovaných rybách?
V prvom kroku sa odporúča postihnuté ryby jednotlivo ošetriť v slanom kúpeli. 20-30 gramov nejodidovanej soli alebo morskej soli na liter vody (2-3% roztok). Kúpeľ nerobte priamo v jazierku, ale v separátnej nádrži, pretože inak môžu utrpieť škody drobné živočíchy, rastliny či filtračné baktérie.
Ryby kúpte 15-20 minút. Potom by malo prísť ku určeniu parazita a použiť odpovedajúci prostriedok ku ďalšiemu ošetreniu.
5. Ako dlho trvá rybám prispôsobenie sa novému jazierku?
14 dní na udomácnenie je normálny čas. Dôležité je, aby boli chovné ryby vypustené do kľudnej vody. Stresu a hektickým pohybom podberáka sa tiež radšej vyvarujte.

Rastliny

1. Čo musí byť všeobecne dodržané pri osadzovaniu jazierka rastlinami?
Najlepším časovým obdobím je jar (od marca). Pre prirodzenom osádzaní rastlinami sa odporúča vytvoriť rôzne hlboké rastlinné zóny. Platia nasledovné smerodajné hodnoty:
- bažinná zóna (vlhká zóna) 0 až 10 cm
- zóna s plytkou vodou 20 až 50 cm
- zóna s hlbokou vodou (vodná zóna) hlbšia ako 50cm
Približné pravidlo pre správne množstvo rastlín je: cca 1/3 celkovej plochy jazierka by mala byť osadená rastlinami aby sa zabránilo prebytku živín. Ako pomôcky pre vysádzanie rastlín sa odporúčajú koše na rastliny alebo rohože
2. Čo je vhodné ako optimálny základ pre dno, prípadne vhodný rastlinný substrát?
Ako základ pre dno či rastlinný substrát sa hodí ako štrk, tak piesok. Pri rozhodovaniu dbajte na to, že piesok sa skôr ako štrk zanáša bahnom. Pri jemnom štrku sa ukladá kyprá pôda do medzipriestoru čo komplikuje čistenie (v tomto prípade pomôže vysávač kalu a bahna)
3. Ktoré druhy štrku odporúčate?
Je možné doporučiť pieskovcový štrk alebo kremičitanový kameň. Od vápenca či mramorovej drte je potrebné skôr odradiť. Ostatne základ pre dno nemusí byť kompletne pokrytý štrkom, časom sa sama od seba vytvorí vrstva usadenín z jazierka.
4. Môžu použité kamene vylučovať látky škodlivé pre vodu?
Všetko smerom ku pieskovcu je skôr nezávadné, pretože kameň (z kremičitanu a kremeňa) nemôžu vylučovať žiadne látky poškodzujúce vodu. Kameňom zo skupiny vápencov (rovnako ako mramor) je potrebné venovať pozornosť, napr. kvôli zvyšovaniu pH vody.
5. Je krátka doba kvitnutia mojich lekien normálna alebo je rastlina chorá?
Lekná kvitnú podobne ako niektoré iné rastliny len niekoľko dní – s rastlinou bude všetko v poriadku
6. Ktoré podvodné rastliny sa odporúčajú špeciálne do jazierka s rybami?
Podvodných rastlín by sa mal užívateľ pri chove rýb radšej úplne vzdať, pretože budú čoskoro vytrhané či zožraté (najmä kaprovitými rybami)
7. Na čo je potrebné dbať pri vysadzovaní lekien?
Pri vysádzaní rastlín by mala byť dodržaná hĺbka vody uvedená na štítku na rastline. Trocha špeciálneho hnojiva (aby ste neotrávili ryby) podporí zdravý rast (podporí však aj tvorbu rias). Ďalej by malo byť miesto pre vysadenie rastlín vystavené slnečnému žiareniu a zistený obsah kyslíka vo vode jazierka.
8. Môže byť v košoch na vysadzovanie vodných rastlín použitá normálna zemina pre rastliny?
Radšej nie! Normálna zemina obsahuje príliš veľa hnojiva (to sa môže stať tiež pri zemi v jazierku bez fólie). Aby sa úplne zamedzili záťaži v dôsledku hnojenia, doporučujeme ako substrát pre vodné rastliny použiť normálny štrk. Ďalšou alternatívou chudobnou na živiny je čistá ílovitá zemina.
9. Je použitie košíkov na rastliny zmysluplné alebo bráni rastu rastlín?
Koše na rastliny majú zmysel. Zabraňujú jazierkovým rastlinám nežiaducim spôsobom bujnieť. Okrem toho bránia tomu aby sa korene neobmedzene rozširovali a poškodzovali jazierkovú fóliu.
10. Znášajú sa lekná a iné plávajúce rastliny s dekoratívnymi vodnými hrami?
Plávajúce rastliny a obzvlášť lekná neznášajú vodné hry využívajúce striekajúcu vodu. Vodné hry ako napríklad fontánky či vodopády by teda mali byť umiestňované v odpovedajúcej vzdialenosti.

Riasy

1. Ako sa dá chrániť pred zvýšeným napadnutím riasami alebo ako ich poraziť?
Silné zariasenie môže mať mnoho príčin. Napríklad príliš vysoký podiel živín v dôsledku nadmerného kŕmenia alebo padajúceho lístia. Ako ďalšie príčiny prichádzajú do úvahy nepriaznivé hodnoty vody, nevhodné umiestnenie jazierka (príliš veľa slnka) alebo nadmerné zarybnenie.
Obráťte sa na na nás. Uskutočníme odber vzorky vody a doporučíme Vám vhodný filtračný systém a poradíme použitie vhodného prípravku proti riasam zo sortimentu OASE aqua activ.
2. Aké „prirodzené prostriedky“ existujú proti nákaze premnoženými riasami?
Dostatočné osadenie jazierka rastlinami (minimálne 1/3 plochy jazierka) a dodatočné použitie baktérií v jazierka v kombinácii s vhodnou biologickou filtráciou pomôžu regulovať nadmerný podiel živín.
3. Ako sa dá čo najvýhodnejšie znížiť / regulovať hodnota pH jazierka?
Jedným z dôvodov vysokej hodnoty pH môže byť vypudzovanie kyseliny uhličitej v dôsledku intenzívneho prevzdušňovania a vodopádov. Pomôcť by mohlo už zníženie množstva vody ktoré prechádza vodopádom.
Hodnotu pH zvyšujú tiež všetky druhy betónových a vápencovo-pieskovcových kameňov. Ich výmena by mohla prispieť ku zníženiu hodnoty pH. Ešte jeden tip: rašelina pre záhradné jazierka pomáha znížiť zvýšenú hodnotu pH.
Radi Vám poradíme ďalšie opatrenia, prípadne si môžete zakúpiť pH-Minus, rýchlo účinný prostriedok na zníženie hodnoty pH
4. Naozaj pomáhajú UV lampy proti napadnutiu riasami aj keď je jazierko silne ohrievané slnkom?
Áno, ale len proti plávajúcim (jednobunečným) riasam ktoré zakaľujú vodu – u vláknitých nitkových rias nepomáhajú. UV lampu ale používajte málo, pretože zhlukuje riasy. Inak musí byť zapojený filter, ktorý tieto zhluky vyfiltruje. Vhodný filter nájdete rovnako v ponuke OASE
5. Je prípravok OASE Algenstop škodlivý pre živočíchov, rastliny alebo kamene?
Algenstop ryby a vodné rastliny neznášajú. Môže byť používaný iba v čistých jazierkach bez rýb a rastlín
6. Ako si môžem sám doma otestovať kvalitu vody?
V rámci programu OASE Aqua activ existujú rôzne testovacie sady na uskutočnenie analýzy vody.
Testovacia sada Aqua Activ Test na stanovenie nasledovných hodnôt:
- karbonová tvrdosť
- hodnota pH
- stupeň pH
- obsah dusitanov
Testovacia sada Aqua Activ Test Set Plus na stanovenie nasledovných hodnôt:
- dusičnany
- fosfáty
- amonium
- amoniak
Aqua Activ Quickstick na stanovenie nasledovných hodnôt:
- dusičnan
- karbonatová tvrdosť,
- hodnota pH,
- stupeň tvrdosti
- obsah dusitanov
Tieto produkty si môžete zakúpiť v našom e-shope alebo využiť možnosť nechať si vodu u nás bezplatne zanalyzovať.

Ekologické otázky

1. Prečo sa môže na vodnej hladine tvoriť pena?
Tvorba peny poukazuje na narušenú biologickú rovnováhu so zvýšenými hodnotami pH. Ako prvý krok odporúčame preskúšanie kvality vody. Vo väčšine prípadov je dôvodom veľký obsah proteínov vo vode.
2. Čím môže byť spôsobená neobvykle veľká strata vody?
Pri extrémnej strate vody preskúšajte fóliu alebo nádrž z hľadiska ich tesnosti. Inak sa môže jednať o odparovanie vody, ktoré závisí na mnohých faktoroch, napr. na slnečnom žiarení, vetre a osádzaní rastlinami. V extrémnom prípade sa však môže odpariť len niekoľko cm denne. Vzorec pre výpočet neexistuje
3. Ako môžu mušle prispieť ku čisteniu vody a čo musí byť zohladnené pri ich začlenení do jazierka?
Mušle pôsobia veľmi pozitívne na kvalitu vody, pretože „filtrujú vodu“. Z hľadiska techniky použitej v jazierku by nemali byť s mušľami žiadne problémy. Na prezimovanie je potrebná minimálna hĺbka jazierka 80cm. Pretože sa mušle radi zahrabávajú, doporučuje sa dno z kremičitého piesku alebo kremeňa.
4. Aké hodnoty by mal mať človek pri svojom jazierku na zreteli aby zaistil fungujúci ekosystém?
Na posúdenie kvality vody by ste mali brať do úvahy nasledovné hodnoty:
- hodnota pH
- karbonatová tvrdosť
- celková tvrdosť
- obsah dusitanov
Ako sa darí Vášmu jazierku Vám zodpovie test vody. V ideálnom prípade kontrolujte jazierko každé 2 týždne, pri problémoch aj denne. Dokumentáciu Vašich výsledkov Vám uľahčí tabuľka.

Prezimovanie

1. Čo by mal užívateľ v zime rešpektovať pri čerpadlovej a filtračnej technike?
Zvyčajne by mali byť čerpadlá a iná na mráz citlivá technika odstavené, demontované a mrazuvzdorne uskladnené pri začínajúcich mrazoch. V menších vodných plochách je dôležité aby nebola narušená teplejšia zóna pre prežitie rýb. Vo väčších vodných plochách pomáha zamedziť zamŕzaniu malá výmena vody v oblasti brehu.
Čerpadlo by malo byť starostlivo vyčistené zvnútra aj zvonku a mrazuvzdorne – v nádobe naplnenej čistou vodou – uskladnené. Tesnenia tak zostanú vlhké a prípadné zbytky nečistôt nemôžu zatvrdnúť.
2. Ako pôsobia prípravky na zamedzenie tvorby ľadu?
S malým čerpadlom v spojení s plavákom (cirkulácia cca 5 litrov za minútu) je na jazierku zabezpečená malá plocha bez ľadu. Vznikajúce bahenné plyny tak môžu unikať.
3. Mali by zlaté rybky prezimovať v jazierku alebo v pivnici?
Pokiaľ je jazierko hlboké menej ako meter, odporúčame prezimovanie v čo najväčšej nádobe. Teplota vody by sa pritom mala pohybovať medzi 4 a 8° C.
4. Doporučuje sa pre účely prevzdušnenia rozbíjanie ľadu?
V žiadnom prípade! Vznikajúce akustické ryby by mohli poškodiť ryby. Pritom sa zvyšuje náhlym stresom spotreba kyslíka.
5. Ako môže človek cez zimu uchovať svoje podvodné rastliny?
Napríklad „žabí kvet“ musí ostať vo vode aby sa mohla ďalej rozmnožovať. Väčšina ostatných plávajúcich rastlín (vodné hyacinty a pod.) by mali byť pozbierané aby nezaniesli do jazierka nežiaducu biomasu. Stonky rastlín rastúcich na brehoch a v bažinách by mali byť zostrihané až na jar. V zime plnia určitý druh „funkcie komína“ a zaisťujú odvádzanie bahenných plynov.
6. Odkedy môže byť jazierkový filter znovu uvedený do prevádzky po zimnej pauze?
Biológia hraje dôležitú úlohu tiež pre systém jazierkového filtra. Pretože rozhodujúce mikroorganizmy pracujú najskôr od teploty vody cca 10 °C, doporučuje sa opätovné uvedenie do oprevádzky až vtedy, keď je uvedená teplota dlhodobo zaistená.

Svetlo na záhrade

1. Je trafo k Lunaqua 10 vodotesné?
Áno. Trafo k Lunaqua 10 je absolútne ponoriteľné do vody. Trafo k sade Lunaqua 35 je zabezpečené len ochranou proti striekajúcej vode.

Iné

1. Čo je potrebné rešpektovať s ohľadom na bezpečnosť detí?
Najskôr právna stránka veci: Oberlandesgericht Düsseldorf (AZ.: 22 u 272/92) k tomu povedal nasledovné: Vlastníci pozemkov musia svoj pozemok zaistiť tak, aby tu iné osoby nemohli prísť ku škode.
Táto povinnosť prevádzky je porušená pokiaľ vlastník pozemku nezaistí svoje záhradné jazierko tak, aby do neho nemohli zvlášť cudzie deti spadnúť. Zrejmé označenie pozemku nestačí – musí byť prítomná fyzická prekážka, ktorá bude deti chrániť pred neobmedzeným vstupom.
Všeobecne by malo byť pri zriaďovaní záhradného jazierka myslené na pozvoľný plytký prístup k brehu ako je to len možné, ktorý zabráni náhlemu spadnutiu do záhradného jazierka. Majiteľ jazierka je povinný realizovať bezpečnostné opatrenia uskutočniteľným spôsobom.
Ako bezpečnostné opatrenia prichádzajú do úvahy tak drátené oplotenie ako aj záchytná sieť cez jazierko, alebo oceľová mreža namontovaná pod vodnou hladinou.
2. Čo pomáha proti strate rýb v dôsledku lovenia volavkami a mačkami?
V praxi sa osvedčil takzvaný „strašiak“ volaviek. Pritom sa fontánka alebo vodná tryska prepojí s hlásičom pohybu. Nevítaní návštevníci sú takto rýchlo vyhnaní. Ďalšou možnosťou je natiahnutie tenkých káblov s nízkym napätím okolo jazierka (regulovateľný elektrický plot)
3. Ako ďaleko dosiahne diaľkové ovládanie OASE InScenio FM-Master?
Dosah je za optimálnych podmienok cca 80m. Cudzie rádiové vlny, stavby, kríky alebo ploty môžu za určitých podmienok dosah negatívne ovplyvňovať.
4. Aká hrubá by mala byť záhradná hadica?
Hrúbka hadice by mala byť minimálne 1“. Čím hrubšia hadica tým lepší je prietok. Pri malých priemeroch hadice dochádza k vysokým stratám kvôli tlaku.
5. Aká dlhá môže byť hadica?
Na dĺžku hadice neplatí v zásade žiadne priame obmedzenie. S väčšou dĺžkou hadice by mal byť zväčšený aj priemer hadice.
6. Koľko vody potrebuje potôčik?
Optimálne množstvo pre malý potôčik je približne 1,5 – 2 litre za minútu.

  • manu2