Úvod » Články » Ako vybrať čerpadlo pre potôčik

Ako vybrať čerpadlo pre potôčik

Atraktívnym prvkom záhradného jazierka býva potôčik, kaskáda či vodopád po ktorých voda steká do jazierka. Ako však vybrať správny druh jazierkového čerpadla pre naše záhradné jazierko?

Voda stekajúca po kaskáde, vodopáde či potoku sa veľmi efektívne okysličí, čo výrazne prospieva rybám v jazierku, ale aj samotným nitrifikačným baktériám v biologickom filtry. Potôčik je napájaný čerpadlom buď priamo cez samostatný okruh, alebo cez filter, z ktorého voda následne vyviera do potôčika.

Ktoré čerpadlo sa hodí pre váš potôčik?

 

Ako orientačné pravidlo pre stanovenie vhodného čerpadla pre potôčik platí rovnica: šírka potoka v centimetroch x 1,5 = potrebný výkon čerpadla v litroch za minútu.

Potôčik do jazierka

Šírka potôčika v cm x 1,5 = výkon čerpadla v l/min (Foto: OASE GmbH)

 

Ak už vieme aký výkon čerpadla potrebujeme pre náš potôčik, vodopád či kaskádu musíme vedieť ako vybrať správny druh jazierkového čerpadla.

Bežnou chybou pri kúpe čerpadla je orientovať sa len na základe výkonu čerpadla. Čerpadlá sa však odlišujú svojim výtlakom – teda tým, do akej výšky čerpadlo vodu dopraví, pri akej spotrebe.

Pri výbere správneho čerpadla preto musíme zohľadniť, aký objem vody potrebujeme čerpadlom presúvať a do akej výšky. Nižšie nájdete diagram pre čerpadlo OASE AquaMax Eco Classic, podľa ktorého si ľahko zvolíte správny model pre váš potôčik či jazierko. Diagram nezohľadňuje prípadné straty spôsobené prechodom vody napríklad cez tlakový filter.

Diagram čerpadla OASE AquaMaxEco Classic pre napojenie na potôčik (Zdroj: OASE GmbH)

 

V závislosti od objemu vody a dopravnej výšky sa čerpadlá pre potoky delia na:

  • Úsporné – pre menšie potôčiky a kaskády. Zabezpečia primeraný objem vody do bežnej výšky (do 3 metrov) pri akceptovateľnej spotrebe. Používajú sa v najbežnejších zapojeniach pre potôčiky, kaskády a vodopády
  • Vysokotlakové – pre vysoké vodopády a veľké potoky. Zabezpečia veľký objem vody do veľkej výšky (do 10 metrov) pri veľkej spotrebe. Používajú sa najmä na napájanie veľkých vodopádov a kaskád.

 

Záver

 

Pri výbere čerpadla pre napájanie potôčika, kaskády či vodopádu odporúčam poradiť sa s odborníkom. Vyhnete sa tak kúpe čerpadla, ktoré môže byť nedostatočné pre váš projekt, alebo naopak môže byť zbytočne výkonné a tým aj so zbytočne vysokou spotrebou elektrickej energie.

 

Fotografie a podklady: OASE GmbH

  • manu2